Ze swiata architektury – Daegu Gosan Public Library Konkurs / JBAD

Dzięki uprzejmości JBAD Zaprojektowany przez JBAD (Jonathan Barnes Architecture and Design), propozycja dla Biblioteki Publicznej Daegu Gosan w prosty i radykalny sposób odwraca konwencjonalny stosunek przestrzeni publicznej, obiegu i dostępu.
W ten sposób przestrzeń publiczna określona i ograniczona jako wewnętrzna, zamknięta przestrzeń staje się eksternalizowana, ekstrawertyczna, rozciągnięta i zreformowana.
Z ich.
INwersją.
koncepcja, interpretacja biblioteki jako struktury i przestrzeni stwarza okazję do stworzenia zewnętrznej przestrzeni publicznej w sposób bardziej zintegrowany z funkcjami biblioteki i bardziej związany z jej miejskim kontekstem.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Ponieważ koncepcja biblioteki w XXI wieku postępuje w kierunku, który odbiega znacznie od konwencjonalnych koncepcji doświadczenia i przeznaczenia biblioteki, niektóre z bardziej istotnych założeń architektonicznych tego typu również muszą zostać zakwestionowane.
Biblioteki szybko przekształcają się i na nowo definiują jako centra informacji, społeczności, kultury i kreatywności.
Stają się miejscami wymiany, generowania i reinterpretacji.
nie tylko portal do przeszłości, ale źródło przyszłości.
Odpowiadają na żądania większego dostępu do większej liczby osób, na wiele sposobów, z wielu powodów.
Dzięki uprzejmości JBAD Takie ponowne wynalezienie funkcji i roli biblioteki, wyrażone w jej fizycznej postaci, wymaga ponownego rozważenia bardzo podstawowych przestrzennych i organizacyjnych związków jego architektury.
Podstawową konwencją w sposobie udostępniania zasobów bibliotecznych dla publiczności jest wielka sala główna, która służy jako podstawowy punkt wejścia i z której odkrywane są główne funkcje biblioteki.
W bibliotece, w której te (tworzone na nowo) funkcje stają się bardziej dostępne i podlegają szerszemu zakresowi interpretacji, ich dostęp i tożsamość muszą się diametralnie zmienić, aby stały się bardziej autonomiczne i natychmiastowe.
Dzięki uprzejmości JBAD Dostęp do różnych funkcji bibliotecznych zwykle dostarczanych przez korytarze i progi jest teraz bardziej bezpośrednim doświadczeniem, gdy funkcje są rozumiane jako obiekty i dostęp może być zapewniony przez wiele punktów wzdłuż uzewnętrznionej nowej przestrzeni głównej sali.
Istotnie, tożsamość tych funkcji, zazwyczaj przekazywana za pośrednictwem oznakowania, staje się rolą samej architektury, funkcji jako obiektów zidentyfikowanych przez ich formę i odsłoniętych przez przezroczyste koperty.
Dzięki uprzejmości JBAD Konwencjonalny publiczny plac wejściowy staje się częścią obiegu budynku, który jest płynnie połączony z innymi zewnętrznymi miejscami spotkań, ogrodami i placem zabaw dla dzieci.
Ta zewnętrzna cyrkulacja jest skonfigurowana w sposób, który łączy, bezpośrednio i celowo, z otaczającym miastem, jego ścieżkami spacerowymi, ulicami i przestrzeniami publicznymi.
Dzięki widokom na miasto we wszystkich punktach na ścieżce cyrkulacyjnej orientacja w bibliotece staje się orientacją na miasto.
Biblioteka w ten sposób staje się nieodłączną częścią miasta, przestrzennie, funkcjonalnie i systematycznie.
Dzięki uprzejmości JBAD Architects: JBAD (Jonathan Barnes Architecture and Design) Lokalizacja: Daegu, Korea Południowa Team: Jonathan Barnes, Jeremy Little, Tracy Perry, Stephanie Hayward Rok: 2012
[hasła pokrewne: Meble na wymiar, meble skandynawskie, gruz kruszony ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: gruz kruszony meble na wymiar meble skandynawskie