Posts Tagged ‘agencja hostess’

Nasiąkliwość cegły

Sunday, July 22nd, 2018

Nasiąkliwość cegły danej partii określa się jako średnią arytmetyczną z wyników badań pięciu próbek. W celu określenia odporności cegły na działanie mrozu próbki nasycone wodą, w ilości pięciu sztuk, zbadane na nasiąkliwość, zamraża się w temperaturze nie wyższej niż -15°C, a następnie odmraża przez zanurzenie w wodzie w temperaturze od +10 do +20°C. Każda z czynności, jak zamrażanie w ustalonej temperaturze nie wyższej niż -15°C lub odmrażanie, powinno trwać 5 godzin. Jeśli po 15 cyklach kolejnego zamrażania i odmrażania nie wy- kryje się żadnych oznak zniszczenia (rozwarstwienie lub wykruszenie krawędzi lub naroży) na żadnej z pięciu zbadanych próbek, to uznaje się, że dana partia cegły wytrzymała badania. Każdą partię cegły wyprodukowaną przez cegielnię należy zaopatrzyć w świadectwo (atest), w którym podaje się: a) nazwę i adres zakładu wytwórczego, b) numer i datę wydania atestu, c) numer i wielkość partii, wymiary i markę cegły, d) wyniki badań i oznaczeń: wytrzymałości na ściskanie i zginanie, ciężaru objętościowego, nasiąkliwości i odporności cegły na działanie mrozu, e) normę GOST 6316-52. …read more

Nasiąkliwość pustaków

Friday, July 20th, 2018

Nasiąkliwość pustaków określa się w następujący sposób. Po zważeniu w czasie określania ciężaru objętościowego badane pustaki ustawia się na rąb (w pozycji stojącej na płaszczyźnie bocz- nej) na dnie naczynia, a naczynie napełnia się wodą do poziomu odpowiadającego l/a wysokości pustaka. W takim stanie próbki przetrzymuje się przez 12 godzin, po czym dolewa się do naczynia wody do poziomu odpowiadającego 2/3 wysokości pustaka i znów przetrzymuje próbki w wodzie przez 12 godzin. Po upływie wymienionego okresu czasu napełnia się naczynie wodą do całkowitego zanurzenia próbki i w takiej pozycji przetrzymuje w ciągu 24 godzin. Następnie próbki wyjmuje się, wyciera wilgotną miękką tkaniną i waży z dokładnością do 1 g. …read more

Rodzaje prób

Thursday, July 19th, 2018

Rodzaje prób, sposoby przeprowadzania badań i prób oraz ocenę wyników opisano szczegółowo: dla pustaków DS (Żerań) i Stolica w normie PN/B-12615, a dla pustaków Akermana w normie PN/B-12005. Niezależnie od pustaków stropowych Akermana, DS (Żerań) przemysł krajowy produkuje także pustaki stropowe Pomorze i Foerstera. Są one stosowane jako elementy nośne w ko strukcjach staloceramicznych do wykonywania stropów, stropodachów i dachów łukowych. Pustaki Pomorze są produkowane w trzech odmianach: A – typ 15 (wysokość 150 mm, ciężar 6,0 kg), B – typ 20 (wysokość 200 mm, cię- żar 7,0 kg) i C – typ 24 (wysokość 240 mm, ciężar 10,0 kg). Zależnie od dokładności wykonania rozróżnia się dwa gatunki: I i II. …read more

Dane wyjsciowe do rzeczywistego bilansu cieplnego pieca obrotowego

Thursday, July 19th, 2018

Dane wyjściowe do rzeczywistego bilansu cieplnego pieca obrotowego. Praktyczny bilans cieplny pieca jest to porównawcze zestawienie ilości ciepła doprowadzonego do pieca z ilością ciepła zużytego do wypalenia klinkieru d. mi pokrycie wszystkich strat. Podstawą do obliczenia bilansu cieplnego pieca obrotowego jest szereg danych wyjściowych, potrzebnych do ustalenia poszczególnych pozycji bilansu. Aby otrzymać te dane, należy przed przystąpieniem do zestawiania bilansu wykonać szereg pomiarów i analiz chemicznych. …read more