Budownictwo wczoraj i dzis : Simmons Hall w MIT / Steven Holl

Andy Ryan – Steven Holl Architekci Kiedy Massachusetts Institute of Technology zlecił Stevenowi Hollowi w 1999 r.
Zaprojektowanie nowego dormitorium dla szkoły, mieli jeden cel w zasięgu wzroku: że przestrzenie wokół i wewnątrz budynku wywołałyby interakcję między uczniami.
Podczas gdy MIT skupił się na wykorzystaniu i funkcji budynku, Holl zamierzał stworzyć niezapomniany budynek.
Mając na uwadze wizję MIT i artystyczne pomysły Holla, dziesięciopiętrowy akademik stał się małym miastem samo w sobie równoważącym przeciwstawne elementy architektoniczne, takie jak bryły i pustki, nieprzejrzystość i przezroczystość.
Więcej o Simmons Hall po przerwie.
Rozwiązaniem Holl było to, że budynek metaforycznie działa jak gąbka.
Byłaby to porowata struktura, która pochłaniałaby światło przez serię dużych otworów, które przecinałyby budynek, aby światło przechodziło przez sekcję.
Przerwy w tej sekcji staną się wówczas głównymi interaktywnymi przestrzeniami dla studentów, zapewniając widoki na różnych poziomach.
W swoich oryginalnych rysunkach Holl mówił o tych przerwach jako o płucach budynku.
ponieważ przynoszą one naturalne światło podczas cyrkulacji powietrza w górę.
Niestety, ostateczny projekt nie był w stanie uwzględnić tych luk na masową skalę, które Holl początkowo miał na myśli z powodu przepisów przeciwpożarowych.
Niemniej jednak główna koncepcja wciąż była realizowana z mniejszymi przerwami.
Płuca rozproszone po całym budynku mają dynamiczną geometrię organiczną, która przeciwstawia sztywność siatkowej prostoliniowej powierzchni zewnętrznej.
Wewnątrz tego kolorowego zewnętrznego systemu kratownicowego znajduje się pięć dużych otworów lub pustych przestrzeni w solidnej strukturze odpowiadającej głównym wejściom, korytarzom widokowym i tarasom zewnętrznym.
Diagram – Zapotrzebowanie Sekcji MIT na studencki akademik, aby zachęcić do interakcji i mieszania się wśród uczniów, było siłą napędową Simmons Hall, która stała się kawałkiem miasta .
Projekt o powierzchni 19 000 stóp kwadratowych to nie tylko dormitorium z 350 rezydencjami, ale zawiera także teatr 125 miejsc siedzących, kawiarnię nocną i restauracje na poziomie ulicy.
Wewnętrzne korytarze mają szerokość 11 stóp, zwiększając możliwości wewnątrz budynków.
Obfitość okien tworzy stały migot zmieniających się świateł, ponieważ różne pokoje są zajęte, przypominając nocą panoramę miasta.
Okna te zapewniają również dużo światła słonecznego i naturalną wentylację w każdym pokoju.
Każdy pokój mieszkalny ma dziewięć obsługiwanych okien, a 18-calowa głębokość ściany umożliwia nisko pochylone zimowe słońce, aby ogrzać budynek i pozwolić, aby pokoje pozostały zacienione i chłodne w miesiącach letnich.
.
Andy Ryan – Steven Holl Architects.
Dla Simmons Hall, nowego studia licencjackiego w Massachesetts Institute of Technoloy, Holl infekuje perforowane, monolityczne pudełko z zawartymi przestrzeniami, które zakrzywiają się i rozwijają w kierunku naturalnego światła.
Projekt Holla był w stanie spełnić oczekiwania MIT dotyczące bardziej interaktywnego środowiska z pięknymi przestrzeniami przez jego zamknięte miasto.
Budynek jest zarówno racjonalny, jak i intuicyjny.
i tworzy żywy, dobrze oświetlony miejski stan w całkowicie zamkniętej strukturze.
.
Steven Holl Architekci Architekci: Steven Holl Architekci Lokalizacja: Cambridge, Massachusetts Lokalny architekt: Perry Dean Rogers & Partners Rok projektu: 1999-2002 Inżynier budowy: Simpson Gumpertz & Heger Zdjęcia: Steven Holl Architekci: Andy Ryan i Paul Warchol oraz na Flickr: Scott Norsworthy References: , .
Steven Holl.
Ruminoshiti poroshiti (Luminosity / Porosity).
2006-06-01, 2006.
Print.
i Steven Holl Architects
[przypisy: Meble na wymiar, szafy na wymiar, Łóżka dla dzieci ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: meble na wymiar szafy na wymiar Łóżka dla dzieci