Budownictwo wczoraj i dzis : Baza wojskowa / A-lab

A-lab właśnie wygrał konkurs na zaprojektowanie bazy wojskowej w Norwegii, która będzie usytuowana na północnej granicy z Rosją.
Wyzwanie projektowe polegało na stworzeniu spójnego kompleksu, w którym współistnieje życie zawodowe i prywatne oraz gdzie służby wojskowe spotykają się ze społecznością obywatelską.
Więcej zdjęć i więcej o zwycięskim projekcie po przerwie.
Projekt składa się z większego budynku w kształcie litery U, który mieści większość potrzeb funkcjonalnych, podczas gdy pozostały program jest zorganizowany w mniejsze budynki satelitarne.
Główny budynek skupia się wokół dziedzińca, a cyrkulacja na parterze znajduje się wzdłuż otaczającej go szklanej fasady.
Zapewnia to stały wizualny związek pomiędzy działaniami prowadzonymi wewnątrz i na zewnątrz, z możliwością otwarcia fasady i umożliwienia fizycznego rozszerzenia przestrzeni na dziedziniec.
Na parterze znajdują się funkcje związane z pracą.
W związku z tym podłoga ma ścisły, funkcjonalny design, spełniający wszystkie wymagania codziennej działalności na stacji granicznej, takie jak szkolenia, administracja i zgłoszenia alarmowe.
Na pierwszym piętrze znajdują się funkcje związane z życiem, takie jak pokoje i centrum fitness.
Wszystkie pokoje mają widok na dziką przyrodę lub dziedziniec, aby zachować ducha dziedzińca jako centrum budynku.
Główny budynek i jego satelity zachowują mocną spójność architektoniczną .
Drewno jest głównym materiałem wykorzystywanym zarówno w budownictwie, jak i na fasadach, ale w inny sposób odzwierciedla zewnętrzną ekspresję działalności prywatnej lub publicznej.
Bardziej tajne czynności są wyłożone ciemnymi drewnianymi panelami, lustrzanymi szybami we wspólnych pomieszczeniach i głęboko usytuowanymi oknami w pozostałych pomieszczeniach.
Stwarza to anonimowy wygląd w porównaniu z fasadą w kierunku dziedzińca, z półprzezroczystym szkłem i oznaczonymi drzwiami, gdzie kluczowe znaczenie mają funkcja, przejrzystość i otwartość.
Elewacje Wszystkie zdjęcia dzięki uprzejmości architektów.
Lokalizacja: Svanvik & Storskog, S.
R-Varanger Projektant nieruchomości: Forsvarsbygg Partnerzy: Adnan Harambasic, Geir Haaversen, Odd Klev Zespół projektowy: Adnan Harambasic, Geir Haaversen, Odd Klev, Katrine Holm,.
Ystein Skorstad Powierzchnia brutto: 3320 m2 na stację
[podobne: elewacje z piaskowca, ogród zimowy cena, norma murowa ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: elewacje z piaskowca norma murowa ogród zimowy cena