Architektura 21szego wieku : Muzeum satelitarne Whitneya / Renzo Piano

W swoim artykule na temat zrewidowanej wizji Renzo Piano dla Whitneya, Nicolai Ouroussoff wyjaśnia, że krytyka sąsiedztwa i niezdecydowanie zarządu muzeum nieustannie stanowiły przeszkodę dla muzeum podczas jego prób ekspansji.
Po wyrażeniu zgody na realizację projektu fortepianu dla muzeum satelitarnego w dzielnicy Meatpacking, nadzieja była wysoka, aby w końcu, po 25 latach, muzeum zakończyło swoją bardzo potrzebną ekspansję.
Wydaje się jednak, że Piano jest w trakcie nowej walki wynikającej z globalnego spowolnienia gospodarczego.
Podczas gdy koszty budowy spadły, pozwalając, by koszt projektu spadł poniżej 200 milionów dolarów (przekonując zarząd, by zaangażował się w rozbijanie gruntów), muzeum wciąż zmaga się z ograniczaniem kosztów i budowaniem zanim ceny wzrosną.
Aby zmierzyć się z presją finansową, Piano korygował swój projekt, obniżając koszty na różne sposoby, aby ten projekt był realizowany.
- Ale w tym przypadku te naciski są niezwykle intensywne, a sposób, w jaki są one rozstrzygane, zadecyduje o odpowiedzi na pytanie dotyczące umysłów wszystkich, którzy dbają o muzeum: czy ostatecznym rezultatem będzie doświadczenie tak dobre, jak.
lub lepiej niż.
Marcel Breuer.
S Whitney.
zawołał Ouroussoff.
Nazywany jednym z jego najbardziej rzeźbiarskich i nietypowych projektów do tej pory.
Oryginalna konstrukcja fortepianu była pokryta kamieniem, nowa wersja Breuera z 1966 roku i wydawała się unosić nad szklanym lobby.
Konstrukcja miała dynamiczny, 35-stopowy wspornik nad małym publicznym placem, który patrzył na High Line, a cofnięta fasada zapewniała miejsce na duże zewnętrzne tarasy rzeźbiarskie.
Teraz kamień jest zastępowany emaliowanymi stalowymi płytami w kolorze kremowym,.
Kompromis zmniejszy echo budynku Breuer, ale może również nadać muzeum wygląd industrialny bardziej odpowiedni dla jego witryny.
według Ouroussoffa.
Dramatyczny wspornik straci część swojej pierwotnej dynamiki, ponieważ dodanie kolumn zastąpi potrzebę wzmocnienia strukturalnego – ruch projektowy, który oszczędza kilka milionów dolarów.
Wewnątrz wszystkie pomieszczenia mechaniczne zostaną przeniesione z piwnicy na drugie piętro.
To także uratuje miliony, ale, jak galerie zaczynają się na czwartym poziomie,.
Odległość między drzwiami wejściowymi i dziełami sztuki może zostać rozciągnięta, dzięki czemu sztuka wydaje się drugorzędna..
Trudnym zadaniem jest pozbycie się miliona projektów, a jednocześnie utrzymanie projektu w integralności architektonicznej.
Sądząc po wcześniejszych pracach Piano, a zwłaszcza jego wiedzy o typologii muzealnej, mam nadzieję, że uda mu się osiągnąć idealną równowagę i obniżyć koszty, nie zagrażając sile projektu.
Aby projekt Piano mógł naprawdę odnieść sukces, musi wzrosnąć przynajmniej do tego samego poziomu, co oryginalny budynek, jako miejsce do oglądania sztuki.
Coś mniej będzie nie tylko hańbą dla miasta, ale także symbolem porażki Whitneya.
ostrzegł Ouroussoff.
Wierzymy, że pianino podejmie wyzwanie.
Źródło: Nicolai Ouroussoff z New York Times
[hasła pokrewne: utylizacja eternitu, hurtownia tapicerska, styropian spadkowy ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: hurtownia tapicerska styropian spadkowy utylizacja eternitu